Eindelijk is het dan zo ver! Het ziet er naar uit dat zwaardere BB’s goed beschikbaar lijken te worden binnen de Benelux. Ja, maar die bestaan toch al lang? Ja klopt, maar je moet echt zoeken voor de zwaardere gewichten en dan moet het ook nog eens biologisch afbreekbaar zijn om er mee te mogen spelen. Om nog maar te zwijgen over de prijzen. In deze review zal ik zo goed mogelijk mijn ervaringen met de genoemde merken proberen te beschrijven.

Met dank aan o.a. airsoftmunitie.nl voor het aanleveren van de BioShot BBs.

De BB’s

De door mij gebruikte BB’s zijn als volgt:
BioShot .36, .40 en .43
Geoffs .40 en .43
Valken .36 (oude batch en gewassen)

Zoals je ziet heb ik tegenover de BioShot .36 BBs de Valken .36 gezet om het toch enigszins te kunnen vergelijken. Valken .36 werd tot voorheen veel gebruikt door snipers die betaalbaar goede en relatief zware BB’s wilden. Onlangs is de kwaliteit dus niet meer wat het was.

Van elke zak heb ik 25 BB’s bekeken en vergeleken. Zowel BioShot als Geoffs lijken erg mooi egaal en gepolijst. Om eerlijk te zijn zie ik tussen alle gewichten geen uiterlijke verschillen, de kleur lijkt mij hetzelfde, net als de afwerking. Alleen de Valken .36 zien er voor mij een stuk doffer uit, echter deze zijn onlangs gewassen en mogelijk heeft dit effect gehad. Tevens heb ik meerdere BB’s van elk gewicht door midden geknipt en heb ik nergens belletjes of andere onregelmatigheden gezien. Als laatste heb ik nog de diameter bekeken, maar aangezien dit geen precisieapparaat is kan ik moeilijk uitgaan van de echtheid van mijn meting. Er zaten in ieder geval geen uitschieters of rare waardes tussen.

Boven v.l.n.r. BioShot .36, .40, .43. Onder v.l.n.r. Valken .36, Geoffs .40, .43.

Links BioShot, rechts Geoffs.

De praktijk

Alle gewichten en merken zijn geschoten met een WELL MB-01 (type 96) sniper. Deze is grotendeels geupgrade en had geen moeite met het eventueel overhoppen van de BB’s. De replica bevat onder andere een Action Army type 96 hopup kamer, 407mm Madbull Steel barrel, een Airsoftpro.cz cylindergroep en Maple Leaf 60 graden bucking met concave nub.. De variatie in FPS is nooit meer dan 2 geweest.

De FPS waardes waren gemiddeld als volgt:
452 met .2, 1.91J
364 met .36, 2.20J
348 met .4, 2.24J
334 met .43, 2.22J

Ik heb een target op 50 meter geplaatst met een A4 papier en daar op van elke BB 15 schoten geplaatst. Er is geschoten aan een tafel met gebruik van de bipod. Met alle gewichten heb ik het papier op 50 meter afstand kunnen raken. Behalve met Valken .36, hier van gingen er 2 mis, een was een duidelijke afzwaaier, de ander miste het papier net.

Daarnaast heb ik nog meerdere malen geschoten op verdere targets, maar alles kwam waar ik mikte zonder dat de baan van de BB veranderde.

Conclusie

Zowel de Geoffs en BioShot BB’s zijn kwalitatief erg goed te noemen en ik kan niets ontdekken waardoor de een beter of minder zou zijn dan de ander. Voor mij zal het uiteindelijk op de prijs en beschikbaarheid aan gaan komen welke BB ik in huis haal. Hoe dan ook zijn beide aanraders en een flinke verbetering op het huidige aanbod!

Disclaimer: Elke replica is verschillend en niet elke BB zal dezelfde resultaten boeken als de setup waar ik mee geschoten heb. Deze replica is specifiek getuned op het gebruik van .36 en .40 grams BBs, wat ook terug is te zien in de FPS/Joule resultaten.